miercuri, 26 august 2009

Stranii coincidenţe pe firul Udrea-MediaPro

Comisia „Udrea” a avut ieri parte de o surpriză: Goran Bregovici ar fi cântat de Paşte în România, fie că plătea, fie că nu Ministerul Turismului (MT).

Directorul general al MediaPro Pictures (MPP), care a câştigat contractul de 330.000 de euro, “Lumină la malul mării”, a admis la audierea din parlament că firma sa intenţiona oricum să organizeze în aceeaşi perioadă acest spectacol, ideea Elenei Udrea de a-l plăti din bani publici venind ca o “coincidenţă fericită”.

MPP: “Am fi organizat oricum acest eveniment”

“E o coincidenţă, evident. Sigur, ridică semne de întrebare, dar e o coincidenţă”, a susţinut Andrei Boncea, direc-torul general al MediaPro Pictures, care, tot coincidenţă, este şi administratorul firmei Eurofilm, stăpâna exclusivităţii cu Bregovici în România pentru perioada 19 martie-20 aprilie. Cum de s-a gândit MPP să obţină exclusivitatea pe artist dinainte ca Udrea să-şi anunţe dorinţa de a-l aduce şi ea la malul mării? “Noi voiam un eveniment cu Bregovici. L-am fi organizat oricum”, explică Boncea. În consecinţă, MPP a contactat firma Dakino, a lui Dan Chişu, cea care are exclusivitatea permanentă asupra lui Bregovici în România, “împrumutându-l” exact până pe 20 aprilie.

Chiar dacă dorea un eveniment propriu cu artistul, Boncea admite că firma sa nu începuse pe 27 martie demersuri de promovare sau sponsorizare pentru acesta. Pe 27 martie vine anunţul MT că vrea oferte pentru “Lumină la malul mării” până pe 1 aprilie. Paralel, pe 30 martie, MT contactează Eurofilm să-l ia pe Bregovici. Totul se parafează până pe 1 aprilie. “Pentru noi a fost o coincidenţă fericită că Ministerul Turismului şi-a dorit acest artist pe care noi îl aveam sub contract de exclusivitate în acea perioadă. Noi nu am câştigat nimic de pe urma acestui contract”, spune Boncea.

Competitori pentru Udrea
, aliaţi în rest

Nu este însă singura “coincidenţă”. Documentele comisiei arată că, pentru tot restul evenimentului “Lumină la malul mării”, MT a declarat câştigătoare firma MPP în doar 30 de minute, deşi era depusă o contestaţie care obliga la suspendarea temporară a procedurii. Atribuirea s-a făcut oficial pe 3 aprilie, după scurgerea termenului de 48 de ore impus de lege. “Eurofilm este un afiliat al nostru, dar nu are nicio legătură una cu cealaltă. Puteam să şi pierdem această selecţie”, susţine însă Boncea.

Suspiciuni a stârnit şi cel de-al doilea competitor, Stage Expert. Acesta a depus o ofertă fără un preţ total al evenimentului, descalificându-se din start. Mai mult, reprezentantul MPP îl indică pe Stage drept “un subcontractant cu care lucrăm de mai bine de zece ani pe diverse proiecte”. Directorul Stage, Raymond Manu, respinge însă ipoteza blatului firmei sale cu MPP, chiar dacă admite colaborarea în alte situaţii. „Pe anumite companii din grupul MediPro vindem echipamente, servicii. Dar cu MPP, nu prea”, spune acesta.

INCIDENT

O adresă de la Finanţe, „pierdută” chiar la registratură

După înregistrările pe ascuns, în comisia „Udrea” a urmat ieri episodul documentelor dispărute direct
din Registratura Camerei Deputaţilor. Ministerul Finanţelor (MF) a trimis ieri, în jurul orei 10.30, printr-un curier, o completare la o adresă anterioară, interpretată în presă ca incriminatoare pentru Elena Udrea. Documentul
a fost înregistrat, dar, cu toate acestea, funcţionara n-a avut nicio problemă să-l returneze după câteva minute curierului, fără a-l legitima măcar.

Dispariţia s-a constatat la o oră şi jumătate, când un consilier al liberalului Ludovic Orban a coborât să-l caute. Explicaţia funcţionarei: „Curierul l-a cerut pentru 10 minute, dar nu l-a mai adus înapoi”. Documentul a apărut ulterior, tot fără să-i ceară cineva vreo explicaţie curierului. „Dacă nu se întorcea, îl anulam. Sunam eu după aia, vedeam eu, e un număr acolo”, a încercat să se justifice funcţionara. Întrebată dacă e sigură că documentul nu a fost modificat, a fost gata să-i confirme autenticitatea: „Păi, uitaţi-vă aici, are şi antetul şi aceleaşi semnături”.

ABSENŢĂ „MOTIVATĂ”

Udrea pune condiţii: alţi deputaţi în comisie

În vreme ce PSD, PNL şi UDMR nu sau grăbit să vină ieri să discute în Biroul Permanent al Camerei cererea PDL de suspendare a comisiei „Udrea”. Ancheta continuă, însă ministrul turismului a transmis la parlament o scrisoare în care condiţionează prezenţa sa la audieri de schimbarea membrilor comisiei care apar în înregistrarea de săptămâna trecută, „scăpată” în presă.

Niciun comentariu: