marți, 11 august 2009

BNR: In sase luni, bancile-mama din Grecia si Austria au redus liniile de finantare cu circa 2,3 miliarde de euro pentru bancile romanesti

atele Bancii Nationale a Romaniei (BNR) arata ca, in perioada septembrie 2008 - martie 2009, bancile-mama din Grecia si Austria au redus cu 2,293 miliarde de euro liniile de finantare pentru bancile romanesti, noteaza joi NewsIn. Institutiile grecesti au decis astfel ca soldul liniilor de finantare catre subsidiarele lor din Romania sa scada in interval de sase luni cu 1,641 miliarde euro, spre deosebire de austrieci, care au redus cu "numai" 652 milioane euro fondurile catre bancile romanesti, releva o prezentare a viceguvernatorului BNR, Eugen Dijmarescu.
In acelasi timp, bancile franceze au sporit liniile de finantare catre subsidiarele romanesti cu 722 milioane euro, iar cele din Italia cu 134 milioane euro in aceeasi perioada de timp.
Soldul pasivelor externe cu provenienta de la bancile din Ungaria a crescut cu 26 milioane euro, iar liniile de finantare ale subsidiarelor bancilor din Olanda au crescut cu 36 milioane euro in aceeasi perioada.
Capitalurile proprii ale bancilor din Romania cu capital austriac s-au redus cu 373 milioane euro, in timp ce capitalurile bancilor grecesti prezente in Romania au scazut cu 99 milioane euro in perioada mentionata.
Subsidiarele bancilor italiene au inregistrat capitaluri proprii mai scazute cu 31 milioane euro, iar cele ale bancilor din Ungaria au scazut cu 30 milioane euro, in intervalul amintit.
Pe de alta parte, capitalurile proprii ale băncilor din Romania cu capital francez au crescut cu 18 milioane euro, iar cele ale bancilor cu capital din Olanda, cu 76 milioane euro, mai arata datele publicate de BNR.
Cifrele privind capitalurile proprii "iau in calcul efectele deteriorarii portofoliilor bancare, care au dus la cresterea provizioanelor" si sunt ajustate in functie de cursul de schimb, mentioneaza documentul
.
"Mai mult, deteriorarea conditiilor macroeconomice in tarile de origine va afecta solvabilitatea bancilor mama, cu repercusiuni asupra posibilitatii asigurarii finantarii filialelor. Riscul de credit
ar putea deveni mai mare decat cel al lichiditatii", se mai arata in prezentare.

Niciun comentariu: