marți, 11 august 2009

Obama, pacifistul razboinic

Criticile acerbe in legatura cu razboiul din Irak si promisiunea de a aduce acasa, cat mai repede, soldatii detasati in aceasta tara au constituit, pentru Barack Obama, surse importante de capital electoral in campania prezidentiala din toamna trecuta. S-a declarat, si inainte si dupa investirea oficiala, un pacifist convins, decis sa-si canalizeze eforturile pentru a ajuta la instaurarea pacii pe toate meridianele.

Noul Sef democrat al Casei Albe a lansat nenumarate apeluri spre liderii lumii musulmane, pledand pentru stingerea conflictelor si dezamorsarea oricaror tensiuni. L-a primit, la Washington, pe presedintele israelian, Shimon Peres, si i-a dat sfaturi intelepte.
L-a primit si pe presedintele afgan, Hamid Karzai, pentru a-i spune cat regreta ca au fost ucisi civili in Afganistan. Liderul egiptean, Hosni Mubarak, cel care, de ani de zile, mediaza tot ce prinde, gazduieste toate summit-urile pacifiste si nu rezolva niciodata nimic, a fost invitat de omologul sau american, la Washington, pentru perioada 26-31 mai. Discutiile se vor axa pe refacerea si consolidarea relatiilor bilaterale SUA-Egipt, tensionate in perioada Administratiei Bush Jr, pe fondul criticilor americane fata de respectarea drepturilor omului si a modului de tratare a disidentilor politici de catre responsabilii de la Cairo. La randul sau, Obama se va deplasa in Egipt, unde, pe 4 iunie se va adresa direct lumii musulmane. Evident, discursul va fi un induiosator apel la pace.
Pentru a furniza o dovada suprema a bunelor sale intentii, liderul american a intins mana Moscovei. El va fi oaspetele presedintelui rus, Dmitri Medvedev, intre 6 si 8 iulie. A declarat deja atatea pe aceasta tema, incat, pana la urma, va incepe lumea sa creada ca Obama e decis sa reuseasca ce n-au reusit atatia predecesori ai sai la carma Americii, si anume sa impace definitiv Casa
Alba cu Kremlinul si sa stopeze cursa inarmarii nucleare, de ambele parti. Terenul vizitei a fost deja pregatit de sefii diplomatiilor din ambele tari. Barack Obama si Dmitri Medvedev s-au intalnit deja in cadrul summit-ului G-20, desfasurat la Londra, in aprilie. Atunci discutiile lor s-au axat, cu prioritate, pe planurile legate de viitoare negocieri cu privire la un nou acord privind dezarmarea nucleara.
Obama a recunoscut rolul important al Moscovei pe plan mondial si si-a atras, astfel, dupa finele reuniunii, numai comentarii favorabile din partea lui Medvedev si a elitei responsabililor moscoviti. Cu mici exceptii, oamenii spera ca Barack Obama nu se va lasa pana nu va face pace in lume.
IatA, InsA, ca sub blana de oita blanda, cu care presedintele american se plimba peste tot, se ascunde, de fapt, lupul. Aduce militarii americani din Irak acasa, progresiv, pana la finele lui 2011. Pe toti cei 136.000. Foarte bine. Foarte bine pentru acesti tineri care isi risca viata
in fiecare secunda, foarte bine pentru familiile lor care plang acasa si foarte bine pentru bugetul SUA. Dar - pentru ca mai intotdeauna exista un dar - pe de alta parte, tot pacifistul Obama a ordonat suplimentarea contingentului SUA din Afganistan, cu 21.000 de oameni, ceea ce ar insemna ca numarul total al militarilor americani din aceasta tara sa ajunga la 68.000. Deci mamele nu-si vor mai plange copiii ucisi in Irak, ci pe cei ucisi in Afganistan. Banii
contribuabililor nu se vor mai scurge spre frontul din Irak, ci spre cel din Afganistan. Din cifrele prezentate de Pentagon rezulta ca, in 2010, bugetul consacrat razboiului din Afganistan va depasi costul razboiului din Irak.
Nici In privinTa vieTii de zi cu zi lucrurile nu stau mai bine pentru toti cei care au sperat, l-au votat si au luat teapa. Dupa ce le-a urat si le-a promis alegatorilor un fel de "sa traiti bine", Obama a lansat un plan de redresare economica atat de pagubos, incat a asigurat, pentru 2009, un deficit bugetar record de 1.800 miliarde de dolari si mai putini bani pentru someri. Sfatul sau intelept in aceste conditii a fost: "Mai strangeti cureaua". Cunoastem. Cu vreo doua decenii in urma, un alt sef de stat cu sacul plin de promisiuni si de sfaturi le cerea romanilor, care tremurau de frig si se spalau cu apa rece in toiul iernii: "Mai puneti cate un pulover in plus
".

Niciun comentariu: