miercuri, 8 iulie 2009

Politica face box cu arta

Noul Consiliu Local, majoritar PDL in urma ultimelor alegeri locale, al municipiului Targoviste, a votat in sedinta din 21 august proiectul de hotarare privind transformarea Teatrului Municipal "Tony Bulandra" in "sectie" a Directiei de Cultura, Sport, Turism, Tineret si Agrement din Primarie, au anuntat zilele acestea reprezentantii teatrului.
Conform deciziei adoptate, in subordinea acestei directii vor exista, pe langa fostul teatru , si fostul Teatru pentru Copii
si Tineret "Mihai Popescu", Casa
de Cultura a Municipiului "I. Gh. Vasiliu" si fosta Directie de Sport, Turism, Tineret si Agrement.
Din acest moment, Teatrul Municipal devine "sectie" in Pri­marie si, implicit, nu mai poate functiona in baza Legii Teatrelor (502/2006). Actorii devin "referenti" angajati ai administratiei locale, iar bugetul nu mai este gestionat de un manager, ci de Directia de Cultura a Primariei. Directorului actual al TTB - Mihai Constantin Ranin - i s-a propus preluarea postului de director artistic peste cele doua sectii "teatrale", fara putere de decizie asupra bugetului si, deci, asupra actului artistic.
Un teatru "tanar", institutia targovisteana a intrat in prim-planul vietii artistice romanesti dupa organizarea, in ultimii doi ani, a festivalului Babel Fast, la care, in 2008, a participat si regizorul lituanian Oskaras Kor­sunovas, detinator al Premiului Europa, si unde a venit, pentru prima data in turneu in Romania postrevolutionara, trupa teatrului berlinez Volksbuhne. La Targoviste au montat, in aceeasi perioada, regizori ca Alexander Hausvater, Mihai Maniutiu etc.
Mihai Constantin Ranin a anuntat ca va ataca in contencios administrativ hotararea Consiliului Local si a lansat o petitie online in contra desfiintarii teatrului, semnata pana acum, printre altii, de regizorii Radu Afrim si Alexander Hausvater, de criticul de film Irina Margareta Nistor, scriitorul Dan Mircea Cipariu si alte cateva sute de persoane. Alaturi de semnatura sa, Irina Margareta Nistor comenteaza: "E pacat de Dumnezeu, dupa un asemenea festival, sa se aleaga praful. Pentru o saptamana, Targoviste a fost capitala mondiala a teatrului. Poftiti la spectacole, edili ai orasului, si vom vorbi aceeasi limba!". Solidar, si el, cu teatrul unde a lucrat, Mihai Maniutiu considera ca "Actul desfiintarii (...) e inadmisibil si aduce atingere grava culturii romane si imaginii ei in lume", iar Dan Mircea Cipariu - ca "Un teatru viu nu poate fi mai bun decat unul proiectat mort?".

Niciun comentariu: