marți, 21 iulie 2009

Autorităţile fac percheziţii în cinci penitenciare din ţară

Angajaţi ai Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), jandarmi şi studenţi de la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" efectuează, astăzi, percheziţii în penitenciarele Rahova, Jilava, Mărgineni, Brăila şi Poarta Albă.

Echipele de control ale ANP au confiscat, în urma percheziţiei generale desfăşurate, pe 9 octombrie, la penitenciarul Jilava, 29 de bile ce conţin substanţe interzise, 29 de telefoane mobile, 27 de cartele SIM, 3 carduri
de memorie şi 4 acumulatori, dar şi alcool pus la fermentat. De asemenea, potrivit ANP, în penitenciar au mai fost găsite cabluri, ţevi, obiecte tăietor-înţepătoare şi haltere improvizate. Tot în urma acestei percheziţii a fost găsită o cartelă SIM în celula lui Nuţu Cămătaru, despre care reprezentanţii penitenciarul susţin că nu s-a aflat cărui deţinut îi aparţine.

Zeci de obiecte interzise au fost confiscate de la deţinuţi, iar un agent din cadrul penitenciarului Jilava a fost demis.

Percheziţiile sunt făcute, astăzi, după ce deţinuţii din mai multe celule ale Penitenciarului Jilava au protestat, pe 22 noiembrie, timp de o oră şi jumătate, deoarece nu mai au voie să primească ţigări de la rude sau prieteni, după ce s-au descoperit substanţe stupefiante ascunse în ţigări. Potrivit şefului ANP, Ioan Băla, deţinuţii au protestat verbal şi au rupt câteva cearşafuri, pe care le-au aruncat în curtea interioară a penitenciarului, dar nu au devenit violenţi.

Deţinuţii protestatari stau în celule vecine cu cea în care se afla Nuţu Cămătaru, a mai spus şeful ANP, cu precizarea că acesta nu s-a manifestat, însă nu este exclus să fi fost implicat în organizarea protestului. Revolta a luat sfârşit după ce reprezentanţi ai ANP au discutat cu deţinuţii.

Începând cu luna noiembrie, a intrat în vigoare un ordin al ministrului justiţiei privind durata şi periodicitatea vizitelor, greutatea şi numărul pachetelor, precum şi categoriile de bunuri ce pot fi primite, păstrate şi folosite de persoanele aflate în executarea pedepselor privative de libertate, au anunţat reprezentanţii ANP.

Sile şi Nuţu Cămătaru, suspectaţi că ar avea legătură cu revolta deţinuţilor de la Jilava de sâmbătă seara, au fost trecuţi de la regimul de detenţie semideschis la cel închis, prin decizia unor comisii din penitenciarele unde cei doi au fost transferaţi pe 22 noiembrie, afirmă surse judiciare.

Dacă ancheta aflată în curs de desfăşurare va arăta legătura Cămătarilor cu revolta deţinuţilor, şansele acestora în faţa comisiilor de eliberare condiţionată se vor diminua, potrivit surselor citate. Nuţu Cămătaru este programat să se prezinte în data de 18 decembrie în faţa comisiei de disciplină.

Niciun comentariu: