marți, 21 iulie 2009

Iurie Muntean: Interesul investitorilor cehi pentru R. Moldova este în continuă creştere

Interesul investitorilor din Cehia pentru R. Moldova este în continuă creştere, iar în prezent aceştia manifestă un interes profund în ceea ce priveşte realizarea unor proiecte cu investiţii majore, în particular în infrastructură, a declarat viceministrul economiei
şi comerţului, Iurie Munteanu, în cadrul Forului economic moldo-ceh care s-a desfăşurat la Chişinău pe data de 26 noiembrie curent.

Evenimentul a întrunit 20 de oameni de afaceri din Cehia, reprezentanţi ai corpului diplomatic al Cehiei în R. Moldova şi antreprenori autohtoni.

Viceministrul economiei şi comerţului, Iurie Munteanu a prezentat antreprenorilor cehi oportunităţile investiţionale în R. Moldova, punând accentul pe aşezarea geografică favorabilă, forţa de muncă calificată, dzvoltarea sistemului bancar
, cota 0 la impozitul pe venit, condiţiile favorabile pentru dezvoltarea agrculturii etc.

„Preluarea preşedenţiei de către Cehia în cadrul UE de la 1 ianuarie 2009, reprezintă pentru Moldova un factor foarte important, deoarece Cehia face parte din grupul ţărilor UE care menţine relaţii şi sincere şi stabile cu RM” a remarcat viceministrul.

Iurie Muntean a spus că în R. Moldova sunt doar 15 întreprinedri cu capital ceh, cu un capital de 2mln 300 mii USD, dar că în prezent, potenţialul comercial între cele două ţări este în continuă valorificare mai ales în ceea ce priveşte importul din Cehia a mărfurilor de înaltă valoare adăugată pentru tehologizarea diferitor tipuri de produceri în RM.

Totodată viceministrul a subliniat că R. Moldova a fost inclusă în lista priorităţilor Cehiei, în ceea ce priveşte acordarea asistenţei pentru integrare în UE. În acelaşi context, Iurie Munteanu a remarcat că începând cu anul 2006, UE este cel mai important partener comercial al R. Moldova, în primele 8 luni ale anului 2008, deţinând o cotă în comerţul exterior al R. Moldova de peste 52 %.

Antreprenorii cehi prezenţi în cadrul forului activează în domenii precum bănci, consulting, comerţ, finanţe. În cadrul întrevederilor bilaterale cu diferiţi agenţi economici moldoveni, aceştia urmează să iniţieze eventuale relaţii de colaborare.

Potrivit datelor Biroului
Naţional de Statistică, în perioada ianuarie-septembrie 2008, R. Moldova a importat din Cehia, un volum de producţie de circa 43,7 mln USD, cu 48,6% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Volumul de importuri în Cehia a avut o pondere de 1,2 %.

Niciun comentariu: