marți, 21 iulie 2009

Avertismentul Chişinăului pentru România, un gest de provocare la care nu trebuie răspuns

xperţii de la Chişinău califica drept aberant avertismentul MAE de la Chişinău adresat autorităţilor române de a nu face declaraţii provocatoare în următoarele zile, un gest impropriu comunicării diplomatice dintre două state vecine şi prietene.

Liderii unor importante organizaţii guvernamentale de la Chişinău consideră că în Republica Moldova nu există premise pentru o destabilizare a situaţiei interne despre care vorbeşte Ministerul moldovean de Externe (MAEIE) în nota adresată miercuri instituţiei omoloage de la Bucureşti şi califică gestul MAEIE drept dovadă a paraliziei diplomaţiei moldovene, gest de provocare la care Bucureştiul nu ar trebui să răspundă.

În prima jumătate a zilei de miercuri un angajat al Ambasadei României la Chişinău a fost convocat la Ministerul de Externe de la Chişinău pentru a i se înmâna o Notă verbală în care Bucureştiul este avertizat să evite declaraţiile provocatoare cu privire la statalitatea, suveranitarea şi integritatea ţării vecine. "Autorităţile Republicii Moldova dispun de informaţii privind posibile încercări de provocări care ar putea avea loc în următoarele zile, având drept pretext declaraţii publice cu tentă de insinuări la statalitatea, suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării noastre, în scopul de a tensiona relaţiile moldo-române", începe documentul
, prezentat într-un comunicat publicat pe site-ul ministerului moldovean.

Referindu-se la prezenţa la Chişinău în această perioadă a ministrului de externe român Lazăr Comănescu, Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE) moldovean cere MAE român să "manifeste prudenţă şi vigilenţă sporită în ceea ce priveşte declaraţiile publice în zilele următoare ale oficialilor români şi ale reprezentanţilor minorităţii române din Republica Moldova". Ministerul moldovean a cerut celui român şi Ambasadei române să respecte normele şi standardele europene şi să "încurajeze utilizarea unui limbaj diplomatic care să nu lase loc pentru interpretări eronate sau care ar da motive de a specula pe baza unor sau altor declaraţii care ar putea afecta dialogul şi relaţiile moldo-române".

Directorul executiv al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale "Viitorul" de la Chişinău, Igor Munteanu, a declarat pentru NewsIn că MAEIE "şi-ar fi făcut un mare serviciu dacă şi-ar fi ţinut gura".

"În general, asemenea note nu se prezintă ambasadelor, nu se prezintă pe canale diplomatice, pentru că pare mai degrabă caligrafiat după stilul
şi sloganele din timpul URSS decât o comunicare constructivă, eficientă şi precisă dintre două state vecine, mai ales în condiţiile în care una abia doreşte să se integreze în UE", a spus Igor Munteanu.

"Mesajul general al notei este că potrivit anumitor surse neelucidate şi neclare, ar exista posibiltitea unor provocări la adresa statalităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova. Presupusul fapt încă nu este comis, iar MAEIE deja îl califică într-o declaraţie publică ca fiind o insinuare la adresa statalităţii şi suveranităţii Republicii Moldova. Acest gest neagă toată construcţia şi toate eforturile care ar fi putut să convingă opinia publică că la nivelul Ministerului de Externe de la Chişinău se doreşte căutarea unor soluţii de comunicare eficientă pe plan diplomatic dintre două ţări, dintre care una are nevoie de cealaltă în procesul de integrare europeană", a declarat Munteanu.

Agenţia de ştiri Novîi Reghion transmitea marţi că preşedintele Partidului Popular Creştin Democrat, Iurie Roşca, ar fi declarat în cadrul unui pichet organizat în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău, că "există pericolul organizării în Republica Moldova, de către forţe pro-imperiale, a unei lovituri de stat în interesul Rusiei".

Întrebat dacă, în calitatea
lui de observator al vieţii politice şi sociale din Republica Moldova, are semnale privind o posibilă distabilizare a situaţiei interne, Igor Munteanu a atras atenţia asupra faptului că nota MAEIE "nu pomeneşte nicio iotă de provocări ale Rusiei", ci vorbeşte doar despre faptul că "ceva ar putea tensiona relaţiile moldo-române" şi că este vorbă despre "insinuări la adresa statalităţii, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova".

"Exact acest fenomen se întâmplă de fapt de 18 ani în spaţiul raioanelor din stânga Nistrului, acolo unde Federaţia Rusă ne-a blocat în efortul de reintegrare teritorială. Dar nota MAEIE nu face deloc trimitere la Federaţia Rusă, ca să înţelegem că ar fi vorba despre nişte provocări ale unor curente cripto-nostalgice", spune Igor Munteanu.

Potrivit expertului, asemenea note, în condiţiile în care ministrul de externe al României vine a doua zi la Chişinău şi în situaţia în care urmează sărbătorirea a 90 de ani de la constituirea statului român, au menirea de a demotiva participarea unor oficialităţi române la aniversarea care se va sărbători la Chişinău, deşi această serbare este un drept al cetăţenilor români aflaţi în Republica Moldova, precum şi al tuturor celor pentru care o asemenea aniversare reprezintă un fapt al istoriei.

"Pe de altă parte, aici este vorba despre mai mult decât o notă de demotivare - este de fapt o notă de plată pe care autorităţile moldoveneşti o transmit Bucureştiului, învinuindu-l că ar sta în spatele acestor insinuari la adresa statalităţii şi integrităţii teritoriale. Nişte învinuiri total deplasate, care nu-şi găsesc locul în comunicarea diplomatică şi au un rol legat doar de campania electorală din 2009 şi este foarte regretabil faptul că diplomaţia moldovenească, în loc de a construi, distruge punţile de comunicare şi punţile de cooperare dintre Republica Moldova şi România", constată directorul executiv al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale "Viitorul" de la Chişinău, Igor Munteanu.

Directorul de programe al Asociaţiei de Politică Externă de la Chişinău, Victor Chirilă, spune că declaraţia MAEIE este "lipsită de orice sens".

"O notă verbală nu se poate baza pe presupuneri, ci doar pe evenimente care s-au produs
deja. În plus
, este pentru prima dată în practica mea diplomatică de zece ani când întâlnesc o notă verbală cu asemenea conţinut şi formulată în asemenea termeni. Eventualele probleme de genul ameninţării la adresa securităţii şi integrităţii statului sunt comunicate în mod discret la nivel diplomatic şi nu în comunicate publice. În situaţia aceasta, diplomaţia noastră dă dovadă de lipsă de diplomaţie şi de bun simţ – este o mostră despre cum nu ar trebui să procedeze o diplomaţie care se consideră europeană şi care îşi doreşte relaţii de bună vecinătate", a declarat Victor Chirilă pentru NewsIn.

Pe lângă faptul că nu este de bun simţ să dai indicaţii unor diplomaţi străini cum să se comporte, declaraţia are şi un caracter provocator, spune Victor Chirilă. "Folosirea unor termeni de genul 'minoritate românească în Republica Moldova', ştiindu-se foarte bine că formularea trezeşte reacţii negative la Bucureşti, este o încercare de a genera nişte replici dure din partea României, care ulterior să fie interpretate de Chişinău drept dovadă de intenţii agresive a Bucureştiului. Şi acesta nu este categoric un pas spre relaţii de pragmatism despre care vorbeşte conducerea de la Chişinău", a mai spus Chirilă.

"Având în vedere că se apropie 1 decembrie, când se vor sărbători 90 de ani de la Marea Unire a principatelor române, nota Chişinăului poate fi privită drept avertisment pentru autorităţile române - să fie atente la ce vor spune şi cu cine se vor întâlni, la ce evenimente vor participa", este de părere Victor Chirilă, care conchide că gestul MAEIE "este o provocare la care Bucureştiul nu ar trebui să răspundă".

Analistul politic Vlad Lupan spune că trebuie să se ţină cont că această notă s-a făcut publică în ajunul zilei de 1 decembrie, fapt interesant şi sugestiv în sine.

"Asemenea note sau declaraţii de obicei survin în urma unor evenimente pe care le putem numi fie răsturnare de guvern, fie revoluţie şi sincer vorbind nu am simţit o asemenea atmosferă în Republica Moldova în ultima vreme, ceea ce ne pune pe gânduri. Nu este un lucru normal în comunicarea diplomatică astfel de mesaje, sunt foarte rare şi se întâmplă în cazul unor crize cum a fost cea georgiană. Însă a vorbi de situaţia cu criza georgiană în Republica Moldova este niţel straniu. Nu consider că este momentul potrivit şi nici mesajul potrivit pentru un asemenea moment. Considerentele guvernării sunt total neclare şi este ceva nou această manieră de comunicare, care capătă valenţe deosebite în contextul sărbătorii Zilei Naţionale a României", a declarat Vlad Lupan.

Potrivit expertului, trebuie să se mai ţină cont de faptul că zilele acestea la Chişinău are loc summitul Iniţiativei Central Europene şi o asemenea reuniune nu ar fi fost organizată în situaţia în care s-ar fi presupus anumite răsturnări politice în Republica Moldova. "Dacă totuşi se organizează o asemenea reuniune şi în paralel se face o asemenea declaraţie înseamnă că este vorba despre un avertisment pentru ca autorităţile române să facă mai puţine declaraţii la 1 decembrie vis-a-vis de subiectul Republicii Moldova", este de părere analistul politic Vlad Lupan.

Niciun comentariu: