miercuri, 29 aprilie 2009

Salaj. Asistente acuzate de malpraxis: Nastere ca in Evul Mediu la Salaj

actului medical din spitalele salajene este pusa iar în discutie de o sesizare facuta de o mamica ce a nascut în conditii dificile.

Femeia este din comuna Hodod, judetul Satu Mare, si a fost adusa de urgenta la Spitalul Orasenesc Cehu Silvaniei, pentru nastere. Potrivit reclamatiei pacientei, cadrele medicale aproape ca nu i-au trântit usa în nas, deranjate ca bebelusul voia sa se nasca prea curând pentru ca întreaga interventie sa fie „bibilita” în zeci de minute, asa cum ar fi vrut ele.
Sesizarea femeii se loveste, insa, cap în cap cu declaratiile asistentelor si a medicilor
. Peste toate a venit o ancheta dispusa de Autoritatea de Sanatate Publica Salaj, care trebuie sa faca lumina în cazul reclamatiei.
Povestea începe cu sesizarea pe care ASP a primit-o, saptamana trecuta, de la familia femeii si, potrivit careia, o viitoarea mamica, adusa pentru nastere la spitalul din Cehu Silvaniei, a ajuns în final sa nasca la o margine de drum, în Ambulanta. Cei doi parinti acuza cadrele medicale salajene ca mama si nou-nascutul nu au fost tratati asa cum s
e cuvine.
Mai întâi, pacienta, care a fost adusa la Cehu Silvaniei de sot si de mama, sustine ca asistenta care i-a întâmpinat acolo li s-a adresat pe un ton ridicat, întrebându-i de ce au venit atât de târziu pentru a cere ajutor în vederea nasterii. Mai mult, potrivit reclamantilor, asistenta i-ar fi întrebat de ce nu au mers la alt spital, desi unitatea din Cehu Silvaniei este cea mai apropiata de satul unde au domiciliul cei doi soti.
Cum la spital s-a hotarât ca nasterea nu poate fi asistata, din cauza ca nu exista Sectie de Obstetrica, medicul de garda i-a facut repede gravidei un bilet de trimitere la Spitalul de Urgenta Salaj din Zalau si a urcat-o în Ambulanta. Pentru însotire, i s-a dat o alta asistenta, care – sustin parintii – ar fi continuat cu apostrofarile.
Mai mult, pe drum, asistenta nu ar fi lasat-o pe gravida sa se întinda pe targa, iar când capul copilului a iesit din uter, cadrul medical l-a împins înapoi si i-a spus mamei pacientei sa puna vata.
Situatia s-a complicat câteva minute mai târziu, când bebelusul a iesit din uter. Parintii sustin ca nou-nascutul a cazut din uter cu capul pe o lada din metal, aflata în masina si ca i s-a rupt cordonul ombilical. Asistenta l-a pansat, dar nu a încetat sa-i critice nici macar când mama si copilul au ajuns la Urgenta, în Zalau. Aici parintii au fost certati de asistenta din cauza ca au povestit personalului medical ce s-a întâmplat din momentul în care au cerut ajutor medical la Cehu Silvaniei.

Un hematom la cap
La Zalau, bebelusul a ajuns cu un cefal-hematom în partea stânga a lobului frontal. Purtatorul de cuvânt al Spitalului Judetean de Urgenta Salaj – Zalau, Codruta Puscas, a declarat ca un asemenea hematom poate fi provocat de o nastere precipitata, dar si de cazaturi. Medicii nu s-au putut insa pronunta cu exactitate în privinta cauzei cefal-hematomului. „Starea copilului a fost însa buna, iar hematomul s-a retras. Bebelusul a fost lasat acasa, împreuna cu mamica”, a mai spus Codruta Puscas. Persoanele învinuite neaga întreaga poveste. Prin prisma conducerii Serviciului de Ambulanta Salaj, fiecare gest si cuvânt al cadrelor medicale implicate are o explicatie.

Niciun comentariu: