miercuri, 29 aprilie 2009

Cinci boli care sperie planeta

Ebola şi febra dengue pot lua oricând amploare la nivel global.

Schimbările climatice şi virusurile rezistente la antibiotice fac ca bolile
eradicate de mult în statele civilizate să-şi facă din nou apariţia. În plus
, în condiţiile în care urbanizarea capătă amploare şi tot mai mulţi oameni călătoresc în străinătate, oamenii de ştiinţă avertizează că o pandemie este iminentă, notează „Popular Science“.

În afara gripei aviare, care a pus monopol pe îngrijorarea din presă, cinci alte afecţiuni ameninţă omenirea. Una dintre ele este malaria, care ucide în prezent un milion de oameni pe an. Cum clima Terrei devine tot mai încinsă şi mai umedă, arealul ţânţarului anofel, purtătorul malariei, se va extinde.

Alte boli transmise de ţânţari sunt febra Nilului de Vest şi febra dengue, sub ameninţarea căreia vor sta, până în 2085, peste 3,5 miliarde de oameni.

O boală eradicată complet care continuă să-i înspăimânte pe cercetători este variola majoră, stârpită la sfârşitul anilor ’70. Mostre ale sale sunt încă păstrate în două laboratoare guvernamentale, unul în SUA şi unul în Rusia, astfel că există riscul ca grupările teroriste să pună mâna pe ele. De asemenea, se crede că afecţiunea ar putea fi sintetizată de la zero. O altă boală ce poate reizbucni oricând este Ebola. Având o rată
de mortalitate în rândul pacienţilor de 90%, o mutaţie care i-ar permite să se transmită pe calea aerului s-ar dovedi devastatoare.

Niciun comentariu: