miercuri, 29 aprilie 2009

Catedrala Reintregirii monument al Unirii

Arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, IPS Andrei, a transmis, ieri, ministrului Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, o scrisoare deschisa in care ii cere sa renunte la ideea construirii unui monument al Unirii la Alba Iulia pe motiv ca aceasta este "neavenita", informeaza Mediafax.
IPS Andrei motiveaza ca exista deja un simbol al Marii Uniri, respectiv Catedrala Reintregirii Neamului. Ierarhul ortodox aduce, in scrisoarea sa, si o serie de argumente istorice privind rolul de simbol pe care l-a avut Catedrala Reintregirii Neamului in infaptuirea Romaniei Mari
: incoronarea Regelui Ferdinand la Alba Iulia s-a desfasurat in Catedrala Reintregirii sau Catedrala incoronarii, cum mai este ea cunoscuta. Ierarhul aduce ca argument si faptul ca aceasta Catedrala are un rol important in viata
orasului, deoarece, prin axa sa, monumentul constituie "obarsia" dezvoltarii spre Vest a Alba Iuliei.
In finalul scrisorii, Arhiepiscopul de Alba Iulia ii cere ministrului Culturii sa intervina pentru a se renunta "la o idee moarta in fasa", de construire a unui monu­ment al Unirii la Alba Iulia.
In ultimii ani, atat autoritatile din Alba Iulia, cat si mai multe orga­nizatii au lansat ideea constru­irii unui monument impozant al Unirii, la Alba Iulia. Ideea a fost relansata in aceasta perioada, avand in vedere implinirea, in 2008, a 90 de ani de la Marea Unire de la 1918.

Niciun comentariu: