miercuri, 29 aprilie 2009

Coreea de Nord refuza sa defileze alaturi de Coreea de Sud in deschiderea JO

Coreea de Nord a respins propunerea Coreii de Sud de a discuta privind o posibilă defilare comună a sportivilor celor două ţări la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing, programată în 8 august, a anunţat, vineri, un oficial al comitetului olimpic sud-coreean.
Coreea de Sud a încercat să trimită un mesaj oficialilor nord-coreeni la începutul lunii iulie, după ce preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Jacques Rogge, le propusese celor două ţări să defileze împreună la ceremonia de deschidere a JO-2008.

"Coreea de Nord a refuzat să primească mesajul nostru", a declarat pentru AFP un oficial al comitetului olimpic sud-coreean, sub acoperirea anonimatului.

Cele două ţări, separate după războiul 1950-1953, au defilat împreună la Jocurile Olimpice de la Sydney (2000) şi Atena (2004). Relaţiile dintre cele două ţări s-au deteriorat şi mai mult în ultimele luni, după venirea la putere, în luna februarie, a noului preşedinte sud-coreean, Lee Myung-Bak.

Moartea unei turiste sud-coreene în vârstă de 53 de ani, împuşcată de un soldat nord-coreean în 11 iulie pe muntele
Kumgang, unul dintre puţinele locuri din Coreea de Nord deschise turiştilor din Coreea de Sud, a provocat noi tensiuni între cele două ţări.

Niciun comentariu: