vineri, 20 martie 2009

Mircea Sandu: "Hotul neprins e negustor cinstit!"

n scandalul transferurilor din fotbal, presedintele FRF si-a clarificat, in sfarsit, pozitia.

Mircea Sandu s-a pozitionat ieri, fara prea multe ocolisuri, de partea evazionistilor din fotbalul romanesc, exprimandu-si deschis speranta ca acestia vor reusi sa scape de bratul legii. „Hotul neprins e negustor cinstit”, a invocat presedintele federatiei, acceptand astfel, indirect, ca transferurile au pagubit fotbalul pentru a-i imbogati pe cativa impresari si conducatori de club.

Procurorii anticoruptie au pus sub invinuire pentru inselaciune, evaziune fiscala si spalare de bani zece persoane, impotriva carora spun ca au probe in cazul a 12 transferuri de jucatori din Liga I la grupari din strainatate. Din aceste tranzactii au iesit pagubite statul (cu 1,7 milioane euro), cluburile (10 milioane), dar si FRF (600.000 de euro). Cu toate acestea, aparent surprinzator, Nasul nu militeaza pentru recuperarea pagubei.

„Sper sa-si dovedeasca nevinovatia”

„Este bine, pentru ca, daca s-au facut greseli, ele trebuie sanctionate, iar daca nu s-au facut, inseamna ca nu se vor da sanctiuni, ceea ce inseamna ca fotbalul nostru capata un nou parcurs. Daca nu va fi gasit niciun vinovat, fotbalul nu va avea de pierdut. Din contra. Daca hotul neprins e negustor cinstit si, in situatia asta, daca se dovedeste ca nu exista greseli, ca nu e evaziune, spalare de bani sau inselaciune, asta inseamna ca oamenii au lucrat curat si nu au nicio vina! Sper sa-si dovedeasca nevinovatia”, nadajduieste Sandu.

Prin pozitia sa, seful FRF a aratat clar ca este de partea sistemului care a permis pagubirea fotbalului, si nu a legii.

Lupescu vrea sa recupereze prejudiciul

Atitudinea Nasului explica tupeul invinuitilor, care sustin ca nu pot fi judecati deoarece „nimeni nu se constituie in parte vatamata”. Nu toata lumea de la federatie e de aceeasi parere cu Sandu. Ionut Lupescu, directorul general al FRF, gandeste exact pe dos.

Dupa declansarea scandalului legat de transferurile din fotbalul romanesc, Lupescu a opinat ca, de fapt, prejudiciul adus federatiei e mult mai mare decat cel enuntat de procurori, manifestandu-si speranta ca vinovatii vor fi pedepsiti, iar paguba - recuperata. Lupescu a adaugat ca va face toate demersurile pentru ca FRF sa se constituie in parte vatamata, urmand sa solicite in instanta civila recuperarea pagubei.

Paradoxurile nu se opresc aici. Unul dintre inamicii lui Lupescu este chiar Gica Popescu, cel mai titrat nume de pe lista procurorilor. „Baciul”, care pana de curand a pozat in vajnic luptator pentru dreptate si cinste in fotbal, acuzandu-i pe Sandu si Lupescu de manevre oculte, s-a dovedit ca a facut ilegalitati la transferuri, impreuna cu prietenul sau, negurosul Ioan Becali (alt invinuit in dosarul transferurilor).

Mihai Stoica cere puscarie pentru vinovati!

Mihai Stoica a continuat ieri pelerinajul personajelor din fotbalul romanesc prin fata procurorilor, prezentandu-se la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), care il ancheteaza pentru inselaciune, evaziune fiscala si spalare de bani in dosarul transferurilor. Intalnirea lui „MM” cu anchetatorii a durat mai putin de jumatate de ora.

La iesire, Mihai Stoica a precizat ca nu a dat inca nicio declaratie scrisa: „Sunt prezent aici datorita unei proceduri care trebuie urmata. In cazul meu nu e nimic spectaculos si o sa va lamuriti de acest lucru. Sper ca in scurt timp se va risipi aceasta confuzie legata de situatia mea.”

„MM” a supralicitat apoi: „Este foarte bine ca se implica DNA. Daca va fi gasit cineva vinovat, sa plateasca! As vrea sa se intample ca-n Polonia”. Mihai Stoica facea referire la faptul ca in aceasta tara au fost condamnate la inchisoare, pentru coruptie, 17 persoane din fotbal. El este al treilea dintre cei 10 oameni din fotbal urmariti penal in dosarul transferurilor, dupa impresarii Victor Becali si Gica Popescu.

Niciun comentariu: