vineri, 20 martie 2009

Harta faradelegii

Cele mai multe infractiuni sint in zona Sectiei II (Pacurari-Copou). Strazile Pacurari si Nicolae Iorga sint preferate de hotii care sparg masini. Pe Soseaua Nicolina s-au dat multe lovituri in apartamente. Cel mai linistit cartier pare a fi Tatarasi .

Cele mai nesigure locuri din Iasi sint, potrivit evidentelor Politiei, in zona strazilor Pacurari, Nicolae Iorga, Tudor Vladimirescu si Nicolina. Aici au avut loc anul trecut cele mai multe infractiuni de furturi din auto
, din locuinte si tilharii.

Din datele statistice ale anului trecut, reiese ca iesenii care locuiesc in Pacurari ar trebui sa fie mai atenti cu masinile, pe Soseaua Pacurari fiind inregistrate cele mai multe furturi din auto, in timp ce locuitorii de pe Soseaua Nicolina ar trebui sa isi protejeze mai bine locuintele, fiind zona unde spargatorii de apartamente au dat cele mai multe lovituri.

Anul trecut, tilharii au actionat cel mai mult in zona Mal Bahlui - Nicolae Iorga, dar „au lovit" si in Pacurari, pe Socola ori pe Independentei sau Copou. „Ziarul de Iasi" va prezinta astazi o radiografie detaliata a furturilor din locuinte, autoturisme si tilharii pe strazile Iasului, dar si a celorlalte infractiuni, pe zone, asa cum reiese aceasta din evidentele detaliate ale Politiei.

Zonele aglomerate - raiul infractorilor

Anul trecut in evidentele Politiei iesene au fost inregistrate peste 6.100 de infractiuni petrecute in municipiul Iasi. Cele mai multe dintre acestea au fost sesizate in zona centrala (peste 1.500) si pe strazile patrulate de agentii Sectiei din Pacurari (peste 1.400).

La polul opus, zona care pare ocolita de infractori este cea administrata de Sectia de Politie din Tatarasi, unde au fost sesizate putin peste 700 de infractiuni. „La Sectia din Pacurari am avut si avem in continuare cele mai multe probleme. Nu putem vorbi insa de zone periculoase in Iasi. Exista anumite zone, care sint aglomerate si sint «atractive» pentru persoane cu preocupari infractionale", a comentat comisarul sef Liviu Zanfirescu, seful Inspectoratului de Politie Judetean.

„Pacurari, Nicolae Iorga, Cantemir pina la Cotnari, Gara Internationala si Gara mare ramin in continuare zone de interes pentru persoanele cu astfel de preocupari", a adaugat seful Politiei. La Sectia II (Pacurari) cele mai multe infractiuni de furturi din locuinte, furturi din auto si tilharii, au fost comise in zonele situate pe strada si Soseaua Pacurari si in cartierul Pacuret.

„Daca ne referim la cele trei infractiuni, au fost inregistrate 29 de furturi din autoturisme, 11 spargeri de locuinte si sase tilharii in aceste zone", a detaliat subinspector Anca Anton, ofiter in cadrul Compartimentului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii (CAPC) al Politiei iesene.

Nicolae Iorga este o alta strada in care hotii au actionat frecvent anul trecut. Aici, 22 de masini au fost sparte, sapte persoane au fost tilharite, iar spargatorii de apartamente au facut trei victime. Pe Soseaua Nicolina, 15 ieseni si-au gasit apartamentele devastate de hoti, altor zece le-au fost sparte masinile, iar doua persoane au fost tilharite. Pe bulevardul Tudor Vladimirescu si in campusul studentesc au fost inregistrate 24 de victime ale hotilor si tilharilor.

„In 13 cazuri a fost vorba despre furturi din auto. Furturi din locuinte au fost inregistrate sase cazuri, iar la tilharii am avut cinci situatii", a completat subinspector Anton. Seful Politiei spune ca, desi statistic cifrele arata bine si s-au inregistrat scaderi ale infractiunilor, politistii mai au inca mult de munca.

„In primul
rind, trebuie sa pastram ce am reusit sa facem pina acum. Chiar daca am scazut ca procent, cu aproape 40 la suta la criminalitate stradala si cu 19 la furturi din locuinte, aceste infractiuni inca exista si nu este un lucru bun. Nu cifrele din statistici vorbesc, ci gradul de multumire al cetatenilor fata de activitatea Politiei. Eu unul sint foarte multumit de activitatea pe anul trecut", a mai spus comisarul sef Zanfirescu.

Sectia I - Jumatate din infractiuni sint furturi

Politistii de la Sectia I (Alexandru) au inregistrat anul trecut peste 770 de infractiuni. Dintre acestea, mai mult de jumatate (peste 400) au fost furturi, peste 100 de distrugeri, iar in alte 60 de cazuri a fost vorba despre loviri. Cele mai multe masini sparte s-au inregistrat la Piata Voievozilor (cinci cazuri).

„Tot pe raza sectiei, am avut alte patru cazuri de furturi din auto pe bulevardul Dacia si pe Calea Galatii. Cite trei furturi din auto au fost inregistrate anul trecut pe Alexandru cel Bun, Sarmisegetusa si Vitejilor", a detaliat inspectorul principal Madalin Taranu, seful CAPC.

In schimb, spargatorii de apartamente au avut in vizor locuintele aflate pe bulevardele Alexandru cel Bun si Dacia, aici fiind inregistrate sapte, respectiv trei astfel de infractiuni. Nici cei care locuiesc pe strazile mai mici nu au scapat insa de vizitele hotilor, fiind inregistrate furturi din apartamente si pe strazile Musatini, Buridava sau Ses Bahlui. Tilharii si-au ales cele mai multe tinte tot de pe bulevardul Alexandru, unde au facut patru victime, alte patru fiind inregistrate pe marginea Bahluiului.

Sectia a II-a - Pacuret, zona problema

Cele mai mari probleme la Sectia a II-a se inregistreaza pe soseaua Pacurari, Strapungere Silvestru, Moara de Foc si in zona Arcu - Gara - Billa. Anul trecut, aici au fost inregistrate peste 1.400 de infractiuni, cele mai multe dintre acestea fiind furturi (peste 800), loviri (peste 170) si distrugeri (peste 140). Intre zonele unde hotii si tilharii au lovit anul trecut, cele mai vizate au fost strada si soseaua Pacurari, unde s-au reclamat 29 de furturi din auto, 11 furturi din locuinta si sase tilharii.

Hotii de masini au facut victime si pe Rediu Tatar (12 cazuri), Strapungere Silvestru (11), Moara de Foc (8), Arcu (7), Sararie sau Pinului, cu cite doua cazuri. Alti opt ieseni care locuiesc pe strada Arcu au cazut victime ale spargatorilor de locuinte, pe strada Sararie au fost calcate de hoti 6 locuinte, Silvestru (5) sau Victor Babes (2).

Victime ale tilharilor s-au inregistrat si pe bulevardul Carol si Rond Agronomie (5), zona Garii (4), Rediu Tatar (4) si Gradina Botanica (2). „Zona Garii si Billa sint zone foarte aglomerate, cu fluctuatie foarte mare de persoane, multe dintre ele dinafara municipiului.

In Pacurari explicatia este simpla, problema fiind cu locuitorii din Pacuret. Acum am ramas insa si cea mai extinsa sectie ca teritoriu si din aceasta cauza sint mai multe infractiuni sesizate, fata de celelalte", a mentionat comisarul sef Ioan Cauneac, seful Sectiei aII-a.

Seful Sectiei a III-a: "Vin persoane din celelalte cartiere si comit infractiuni"

La Sectia din centrul orasului s-au inregistrat anul trecut peste 1.500 de infractiuni. „La Sectia a III-a aproximativ 900 din infractiunile sesizate au fost de furt. Am avut peste 110 de infractiuni de distrugere si peste 100 de loviri", a detaliat inspectorul principal Taranu. Strada Nicolae Iorga a fost anul trecut in preferintele spargatorilor de masini, aici inregistrindu-se 22 de astfel de cazuri. Si iesenii care si-au parcat masinile in centru, pe Anastasie Panu, au fost tinta hotilor, 13 dintre acestia fiind victime ale spargatorilor de masini.

Alte strazi unde au fost inregistrate furturi din auto au fost Soseaua Nationala (12 cazuri), Decebal (10), Splai Bahlui (9), Costache Negri (8) sau Independentei (6). Anul trecut, hotii au luat in vizor apartamentele din centrul Iasului, opt spargeri de locuinte fiind inregistrate pe Independentei, iar cite patru pe Anastasie Panu si Decebal.

„Pe Nicolae Iorga au fost inregistrate trei astfel de cazuri, iar pe Costache Negri si Soseaua Nationala, cite doua", a mai spus seful CAPC. Strazile Nicolae Iorga si Splai Bahlui au fost preferate anul trecut de tilharii care actioneaza in centrul orasului, aici fiind comise cite sapte infractiuni.

Alti cinci ieseni au fost tilhariti pe Bulevardul Independentei, iar patru in zona Podu Ros. „Nu avem cifre ingrijoratoare la aceste infractiuni cum aveam in anii precedenti. S-a imbunatatit si iluminatul public in zona si este un lucru care ne ajuta. La noi, fiind in zona centrala, vin persoane din celelalte cartiere si comit infractiuni care evident se inscriu in evidentele noastre. Infractori care sa locuiasca pe raza sectiei nu prea mai avem. Au plecat in strainatate", a mentionat subcomisarul Minodor Pasaniuc, seful Sectiei a III-a.

Sectia a IV-a - cea mai „linistita"

Anul trecut infractorii par sa-i fi ocolit pe iesenii care locuiesc in raza Sectiei IV (Tatarasi). Aici au fost inregistrate cele mai putine infractiuni din municipiu (putin peste 700), aproape 450 fiind furturi, peste 80 distrugeri si aproape 50 de cazuri de lovire. Hotii au actionat mai mult in zona masinilor parcate pe bulevardul Tudor Vladimirescu si in zona campusului universitar, unde au spart 13 masini. Alti soferi au fost „loviti" pe strazile Ciurchi si Ion Creanga (cite 7 cazuri), Chimiei (4), Ciric (3) sau Eternitate (2).

Pe linga cele sase apartamente sparte pe T. Vladimirescu, hotii au actionat si pe Chimiei (5 apartamente sparte), Pantelimon (4) sau Prof. Paul (2). Tilharii au atacat cinci persoane pe T. Vladimirescu, patru pe Vasile Lupu si doua pe strada Pantel.

„Nu avem un fenomen la ora actuala in ce priveste aceste trei infractiuni. La spargeri de locuinta nu s-au inregistrat moduri de operare iesite din comun, cele mai multe fiind din neglijenta persoanelor vatamate, iar tilhariile nu au fost comise cu violenta. Problemele care se inregistreaza acum la furturi din locuinta sint cele prin metoda E.ON sau ale asa- ziselor reprezentante Billa, care sunt probleme la nivel de municipiu, nu doar ale Sectiei a IV-a", a mentionat inspectorul Romica Albu, seful Sectiei de Politie din Tatarasi.

Sectiile V si VI - cele mai multe spargeri de locuinte

Pentru ca Sectia a VI-a a fost infiintata de putin timp, datele statistice au fost incluse in fosta mare Sectie a V-a. Aceasta administreaza zona Nicolina - CUG - Bucium. Aici, anul trecut au fost sesizate peste 1.100 de infractiuni, in cele mai multe cazuri fiind vorba despre furturi (peste 800), distrugeri (aproximativ 140) si loviri (peste 80). Infractorii au reusit sa fure din zece masini parcate pe Soseaua Nicolina, alte noua cazuri fiind inregistrate pe Poitiers, dar si pe Tudor Neculai (8), Nicolae Iorga (6) sau Orientului (1).

Iesenii care locuiesc pe Soseaua Nicolina au fost cei mai vizati de spargatorii de apartamente, aici fiind sesizate 15 cazuri. „Trei dintre aceste cazuri au fost inregistrate la Sectia a VI-a, care a preluat din toamna anului trecut o parte din teritoriul Sectiei V", a mentionat inspectorul principal Taranu.

Hotii au intrat si in locuintele de pe Bucium sau Socola, unde au fost inregistrate cite cinci furturi, dar si pe Libertatii, unde au dat doua lovituri. Cei mai multi dintre tilhari si-au urmarit victimele pe bulevardul Socola (5 cazuri), Soseaua Nicolina (3) pe Tudor Neculai si in zona Piata Nicolina (cite doua cazuri).

Niciun comentariu: