vineri, 20 martie 2009

Corpul de Control al lui Tăriceanu, trimis la SNLO

Primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu a cerut verificarea de urgenţă a modalităţii prin care Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) a ieşit din proprietatea statului. Reamintim că printr-o hotărâre judecătorească, definitivă şi executorie, Ministerul Economiei şi Finanţelor a pierdut 60% din acţiunile deţinute la compania
minieră.

Corpul de Control al primului ministru a demarat o anchetă la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia şi la cele două Complexuri Energetice, pentru a se vedea cum s-a reuşit ca statul să piardă acţiunile deţinute la aceste instituţii.
Recent, compania minieră a pierdut 60% din acţiuni, care au intrat în portofoliul unei firme de administrare
judiciară. În urmă cu aproape două luni şi termocentralele din Rovinari şi Turceni pierdeau pachete importante de acţiuni.
Directorul general al SNLO, Eugen Davidoiu, a declarat că cei doi inspectori trimişi de primul ministru vor verifica şi istoricul Societăţii de Închidere şi Conservare a Minelor (ICM), o firmă intrată în faliment şi administrată juridic de BNP Consult din Craiova.
În 2004, fosta Companie Naţională a Lignitului Oltenia a fost divizată în mai multe entităţi, iar cea mai mare parte a datoriilor către stat au fost preluate de ICM. Ulterior, datoriile au fost convertite în acţiuni, iar ICM a încheiat, în 2006, un protocol cu Ministerul Economiei, prin care societatea s-a angajat să transfere acţiunile către stat, în urma achitării unei sume de 210 milioane de lei. Anul trecut, ICM a intrat în faliment, iar judecătorul sindic a desemnat firma
BNP Consult pentru lichidarea
societăţii. La fel s-a întâmplat şi la Complexurile Energetice Turceni şi Rovinari, unde pachetele de acţiuni pierdute de stat sunt de 20 şi 35%.
Corpul de Control al primului ministru va verifica şi de ce juriştii Ministerului Economiei şi Finanţelor nu s-au prezentat în procesul în care s-a tranşat soarta SNLO.
Tot, ieri, când inspectorii trimişi de Tăriceanu verificau documentele în instituţiile miniere şi energetice, SNLO se judeca cu BNP Consult pentru schimbarea lichidatorului judiciar. Judecătorii au mai acordat un termen de judecată, după ce juriştii SNLO au mai depus şi alte obiecţiuni.

Niciun comentariu: