marți, 22 septembrie 2009

Frumusetea feminina - posibila la orice varsta

Sunt prea grasa sau prea slaba? Ar trebui sa renunt la cateva kilograme sau sa mai "depun" cateva? Astfel de intrebari se afla aproape zilnic pe buzele femeilor. Chiar daca, in decursul timpului, canoanele de frumusete s-au schimbat, a sti "cat", "ce" si "cum" sa mananci continua sa fie o arta, in conditiile in care fiecare organism are o dinamica particulara, ce reclama diferente de regim alimentar. Mesele dese si usoare ajuta la scaderea in greutate "Daca o femeie este supraponderala, trebuie sa accepte un regim "de principiu", care sa devina o obisnuinta, si nu o corvoada. Trebuie sa fie convinsa ca-i stau la dispozitie, cantitativ si calitativ, suficient de multe alimente pe care sa le poata combina dupa cum ii place, in functie de deprinderile alimentare. Conditiile principale sunt mesele dese (la intervale de 3-4 ore), reduse cantitativ si consumul de alimente sarace in calorii", spune prof. dr. Constantin Dumitrache, directorul Institutului de Endocrinologie "C.I. Parhon" din Bucuresti. Dintre alimentele sarace in calorii fac parte: carnea slaba fiarta sau fripta (preferabil de pasare, vita sau oaie), pestele, ouale fierte, mamaliga, laptele iaurtul si branzeturile slabe, legumele si fructele. Bogate in vitamine si continand extrem de putine calorii, legumele (proaspete, murate, conservate, gatite) si fructele (cu exceptia bananelor, strugurilor, prunelor, nucilor si alunelor) nu trebuie sa lipseasca din orice regim de slabire, inserate de obicei ca gustari intre mesele principale. Legumele cel mai des folosite in dieta obezilor sunt: rosiile, castravetii, ardeii, fasolea verde si ridichiile, varza, telina, dovleceii, bamele, spanacul, urzicile, stevia, sparanghelul si ciupercile. De asemenea, este contraindicat consumul de bauturi alcoolice, din cauza aportului caloric ridicat si a faptului ca alcoolul stimuleaza apetitul. Femeile slabe pot manca orice, dar nu in exces "Daca o persoana se considera subponderala, are nevoie de o dieta laxa, bogata in proteine, oligoelemente si vitamine. Carnea, pestele, lactatele si ouale sunt principalele surse de proteine animale, avand si avantajul unui aport proteo-caloric important intr-un volum mic. Lipidele, desi au o valoare calorica ridicata, nu se recomanda in exces, iar dintre glucide sunt preferate cele din fructe, care au o absorbtie lenta, si nu dulciurile concentrate (produsele zaharoase). Spre deosebire de persoanele "plinute", cele slabe au insa avantajul de a putea consuma orice aliment, cu conditia de a evita excesele", explica dr. Diana Paun, de la Institutul Parhon. Alimente anticancerigene Orice femeie, indiferent de greutatea ei corporala, trebuie sa stie ca exista o serie de alimente cu actiune anticancerigena si rol protector. Astfel, usturoiul stimuleaza functia de aparare a organismului, iar pestele si iaurtul scad grasimile din sange, reducand riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. "De asemenea, varza, mazarea si soia par a avea un efect anticancerigen, prevenind aparitia cancerului de san, iar sucurile de legume (morcovi, telina, sfecla), si fructele, fiind bogate in vitamine cu efect antioxidant, au rol de protectie a organismului impotriva diverselor imbolnaviri", mai spune prof. dr. Constantin Dumitrache. Ovarele - secretul feminitatii Importanta majora a ovarelor este data de rolul lor determinant in sexualizarea organismului feminin, dar si in perpetuarea speciei. Ovarele intra in functie abia la pubertate, perioada cand are loc un proces complex de transformari, constand in formarea caracterelor sexuale secundare, maturizarea sexuala, aparitia menstruatiei, precum si dobandirea capacitatii de reproducere. "Limitele pubertatii sunt cuprinse intre 8 si 18 ani si depind de ereditate, alimentatie, clima, factori socio-culturali. Primele semne ale pubertatii feminine sunt reprezentate de cresterea glandei mamare si cresterea in inaltime. Cresterea glandei mamare debuteaza in medie la varsta de 11 ani (8-13 ani) si este completa la 16 ani. Coloratia areolei mamare si a mamelonului, ca si erectilitatea acestuia sunt datorate estradiolului (principalul hormon secretat de ovar), fiind direct proportionale cu sexualizarea", este de parere dr. Corina Neamtu, de la Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon". Menopauza si transformarile din organism Odata cu iesirea din functie a ovarului, femeia este tinta unei serii de modificari. " In aceasta perioada apare atrofia glandei mamare, atrofia genito-urinara si a tegumentelor si o stare psihica caracterizata prin frustrare, anxietate, izolare, frica de singuratate. In plus, din momentul intrarii in menopauza, femeile incep sa scada in inaltime, ca o consecinta a osteoporozei", mai spune dr. Neamtu. Scaderea in inaltime este un semn important al existentei unei fracturi vertebrale, fiind utila comparatia cu inaltimea din perioada de adult tanar. Riscul de fractura este dependent atat de valoarea masei osoase, cat si de factorii de risc individuali. "Este important sa "pornesti la drum" cu o masa osoasa ideala, capitalul osos maxim reprezentand nivelul masei osoase dobandite la sfarsitul perioadei de crestere. Pierderea de masa osoasa urmeaza in tot restul vietii. Capitalul osos maxim "achizitionat" in tinerete reprezinta suma mai multor factori: genetic, normalitatea sexualizarii, un aport optim de calciu si activitatea fizica in timpul perioadei de crestere", explica dr. Adina Ghimigean, de la Institutul Parhon. Aportul de calciu e in legatura cu masa osoasa, in special la varstnici. Recomandarile privind aportul optim de calciu difera de la o varsta la alta: 800-1.200 miligrame/zi in copilarie, 1.200-1.500 mg/zi in adolescenta si in perioada de crestere (12-24 ani), 1.000 mg/zi in perioada de maturitate si 1.500 mg/zi in postmenopauza. De asemenea, vitamina D este foarte importanta pentru rolul sau de a facilita absorbtia calciului, recomandandu-se un aport optim de 400-800 unitati pe zi. "Dat fiind riscul crescut de osteoporoza in menopauza, din alimentatia zilnica a unei femei de varsta a treia nu trebuie sa lipseasca produsele bogate in calciu - lapte dulce sau iaurt, cascaval, branza. In plus, daca o persoana se simte obosita si o supara furnicaturi sau crampe la nivelul fetei, mainilor si picioarelor, unul din motive ar putea fi lipsa de calciu si magneziu. In aceasta situatie, se impune in alimentatie predominanta lactatelor sau a cerealelor, legumelor si fructelor uscate (alimente bogate in magneziu)", explica dr. Diana Paun de la Institutul de Endocrinologie "C.I. Parhon".

Niciun comentariu: