duminică, 15 februarie 2009

Raiffeisen: O contributie anuala de 200 euro poate aduce o pensie anuala de 1.200 euro

O contributie anuala de 200 de euro poate aduce o pensie privata facultativa de pana la 1.200-4.000 de euro, in functie de perioada de cotizare si de plata, conform calculelor Raiffeisen Asset Management (RAM).
Pentru o perioada de economisire de 35 de ani si o perioada de pensionare de 15 ani, o contributie lunara de 16,6 euro (in limita deductibilitatii fiscale) poate aduce o pensie privata facultativa de 135 de euro pe luna, de peste opt ori mai mare decat banii investiti. Calculele celor de la Raiffeisen Asset Management sunt orientative si se bazeaza pe un randament mediu anual de 5%, similar celor obtinute in piete cu vechime in administrarea pensiilor private.
Conform regulilor Comisiei de Pensii Private (CSSPP), administratorii de pensii nu pot promite sau garanta astfel de randamente sau rezultate, ci doar pot face estimari privind evolutiile pensiilor. RAM a primit recent licenta de administrator de pensii private facultative (pilonul III) si autorizarea pentru prospectul de emisiune al primului sau fond, Raiffeisen Acumulare.
"Avem ca tinta o cota de piata de 10% din pensiile facultative, pe termen mediu si lung", spune Mihail Ion, presedinte si director general la RAM. Fondul va aparea efectiv pe piata in urmatoarele saptamani, dupa autorizarea acestuia de catre Comisie. Fondul are un profil mediu de risc, investind 25% din activele clientilor sai in actiuni listate care compun indicele BET si BET-FI. La fel ca si la celelalte sase fonduri active de pe piata pensiilor facultative, structura portofoliului este flexibila, investitiile in actiuni listate la Bursa mergand pana la 40% din active.
Restul plasamentelor fondului vor fi facute in instrumente cu risc mai scazut, respectiv 60% in titluri de stat si 10% obligatiuni tranzactionate la Bursa. In afara de fondul Raiffeisen Acumulare, inca un fond de pensii private facultative este in pregatire de lansare (OTP Strateg, administrat de OTP Garancia) pe piata, asteptand decizia Comisiei.
Conform legislatiei in vigoare, contributiile de pensii facultative sunt deductibile fiscal, atat pentru angajat, cat si pentru angajator, in limita a 200 de euro pe an. Cu alte cuvinte, angajatul si angajatorul pot contribui impreuna cu cate 200 de euro pe an la pensia facultativa, care ar putea aduce o plata lunara intre 271 si 674 de euro, la o perioada de cotizare de 35 de ani, in conditiile de randament precizate.
La pensiile facultative pot contribui toti cei care obtin venituri de natura salariala (inclusiv din activitati independente), in limita a 15% din veniturile brute realizate. Pentru a obtine o pensie facultativa dupa varsta de 60 de ani (conform legii), clientul trebuie sa cotizeze la fond timp de cel putin 90 de luni, nu neaparat consecutiv. La finalul perioadei, clientul isi poate primi pe loc toti banii acumulati sau esalonat, sub forma unei pensii.
"Noul produs de pensii private facultative este asemanator cu unul dintre cele doua fonduri mutuale ale noastre, fondul cu plasamente diversificate Raiffeisen Benefit", a mai precizat Mihail Ion. Noul produs de pensii facultative al grupului va fi vandut in primul rand companiilor care au relatii de afaceri pe piata locala cu Raiffeisen Bank, a mai precizat el. Un al doilea fond de pensii facultative ar putea fi lansat ulterior de Raiffeisen Asset Management, dar "in niciun caz prea curand", a spus presedintele companiei. RAM este in prezent lider pe piata fondurilor mutuale, cu active de 40 de milioane de euro si o cota de piata de peste 15%.
Pana acum, RAM este singura societate de administrare a investitiilor autorizata ca administrator de pensii facultative, in rest fiind vorba de patru societati de asigurare (ING Asigurari de Viata, Aviva si BCR Asigurari de Viata) si o companie specializata (Allianz-Tiriac Pensii Private).

Niciun comentariu: