duminică, 15 februarie 2009

Raiffeisen a intrat in afacerea pensiilor facultative

Raiffeisen Asset Management (RAM), compania de administrare de investitii a grupului austriac Raiffeisen, a primit licenta de administrator de pensii private facultative (pilonul III), a anuntat Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Astfel, RAM a devenit al saselea administrator de pensii facultative, dupa ING Asigurari de Viata, Allianz-Tiriac Pensii Private, Aviva Romania, BCR Asigurari de Viata si OTP Garancia.
Odata cu licenta de administrator, austriecii de la RAM au primit si autorizarea pentru prospectul de emisiune al primului lor fond de pensii facultative, numit Raiffeisen Acumulare. In prezent, exista pe piata sase fonduri active si inca unul in pregatire (cel al OTP Garancia). Pensiile facultative reprezinta o piata in formare, primele fonduri aparand in luna mai, iar primele contracte fiind semnate abia luna trecuta. Fondurile active au inceput deja sa colecteze primele contributii, iar forta de vanzare se afla in formare si in proceduri de autorizare la CSSPP.
Pe de alta parte, la pensiile private obligatorii (pilonul II), nicio companie nu a primit inca licenta de administrator. Pe lista de asteptare la CSSPP se afla, in diverse stadii de autorizare, 13 companii interesate de aceasta piata. Primele licente de administrator de pensii obligatorii vor fi acordate, conform estimarilor Comisiei, abia maine, in cadrul sedintei saptamanale a Consiliului CSSPP. Ca noutate, Comisia a inceput sa grabeasca procedurile de autorizare, fapt ce reiese din organizarea, in premiera, a unei sedinte de Consiliu cu acest scop vinerea trecuta, prilej cu care RAM a primit licenta pe pilonul III.
Pana acum, sedintele Consiliului CSSPP erau organizate numai marti.
Comisia a anuntat insa in diverse randuri ca va majora numarul de sedinte de autorizare saptamanale, pentru a urgenta procedurile necesare startului pensiilor obligatorii. In situatia in care calendarul oficial va fi respectat, startul aderarilor la sistemul pensiilor obligatorii va avea loc luna viitoare.

Niciun comentariu: